Ta naložbeni projekt je bil označen kot neizvedljiv in ni dosegel faze glasovanja.

Za Lent od brvi do Vodnega stolpa je v letu 2021 načrtovana celovita prenova na osnovi prvonagrajenega natečajnega projekta. Delna ureditev ki ni v skladu z natečajno rešitvijo ni primerna, zato se predlog izloči iz glasovanja.


Pridobitev urbanega (skritega) kotička pod mostom v centru mesta

Klara Klara  –  07. 11. 2020  –  Območje 2
136.jpeg
136.jpeg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Mariborski stari most vsi poznamo. Kaj skrivajo njegovi temelji, pa ostaja spregledano. Skrivajo izjemno arhitekturno postavitev, ki je žal zanemarjena. Prostor pod mostom je neopazen, mogoče tudi neviden za večino občanov. Morda ima prav zato največji potencial. Noben javni prostor ni bolj primeren za preizkušanje novih idej, kot so degradirana območja. 

Predlagam ureditev javnega prostora in vzpostavitev urbanega (skritega) kotička z odprtim ateljejem za interakcijo, raznolikost in izmenjavo. 

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Maribor želi biti sodobno urbano mesto, ki svojim prebivalcem in obiskovalcem ponuja raznolikost ponudbe in doživetij. Želi biti mesto, kjer so doma ljudje z domišljijo, naklonjeni drznim in sodobnim spremembam. S svojo projektno idejo želim prispevati prav k temu, da aktiviramo eno od zapuščenih, skritih, degradiranih točk in ji damo nov izgled in vsebino. 

Treba je urediti, vzdrževati in ohranjati naše skrite kotičke mesta. V tem primeru, prostor pod mostom. Pri tem moramo upoštevati in spoštovati urbane funkcije.   Da bi dosegli pravičnejši in bolj trajnostni urbani prostor in razvoj, mora mesto povezati našo individualno in kolektivno identiteto. 

Kaj se bo zgodilo? Sprememba, ki že zdavnaj sodi v ta čas. 

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Projektni načrt ureditve, upoštevajoč finančni okvir investicije 

Prostor in območje pod mostom, bi bilo treba počistiti, urediti in pripraviti za nove vsebine. Urbani prostor bi opremili z osnovno in sodobno opremo, npr. elektrika, voda. Uredil bi se lahko urbani vrt, klopi ... Po potrebi bi se tudi kaj dogradilo, npr.  stopnišče v drugo nadstropje, kjer bi se uredil prostor z ateljejsko opremo (ali/in odprta galerija). 

 

Predlog za pripravo in ureditev:

• Kot uporabna instalacija bi se lahko postavil manjši kontejner ali pa avtodom.

• Eno od sten se prebarva v črno. Ta črna stena bi postala tabla za pisanje s kredo. Tako bi vsem dali možnost javnega in svobodnega izražanja (napisi, poezija, risbe, misli, itd.).  In npr.: Vse to, belo na črno dogajanje, bi se lahko dokumentiralo s skoraj vsakodnevno fotografijo.    • Predstavila bi se tudi umetnost v javnem prostoru v širšem kontekstu 

• Upravljanje s prostorom in programom bi lahko prevzela nevladna organizacija ali javni zavod s področja kulture, pri čemer se program načrtuje na participativni način s vključevanjem zainteresirane javnosti in v sodelovanju s strokovnjaki in umetniki.  

 

 

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Lokacija pod starim mostom v centru mesta (nosilni stebri ob stopnicah na Lent pri Stari kavarni. 

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

V centru mesta bi očistili, uredili in oživili predolgo zanemarjen in degradiran prostor. Vzpostavili bi novo kulturno prizorišče in prostor za ustvarjanje. S tem bi bila obogatena tudi turistična ponudba. Seveda lepi in urejeni trgi prispevajo k dobremu vtisu in privlačnosti mesta. Posebne, drugačne lokacije in vsebine pa so tiste, ki ostanejo v trajnem spominu kot nekaj unikatnega.


Vrednost projekta: 20000 €


Če želiš komentirati, se moraš vpisati ali registrirati.
    Nima definiranih mejnikov