Ta projekt ni bil izglasovan.

Zvočna skulptura KRILA MARIBORA

MIHA LOVŠE MIHA LOVŠE  –  09. 11. 2020  –  Območje 2
168.jpg
168.jpg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Krila Maribora simbolizirajo ustvarjalni potencial prebivalcev mesta ter vizijo razvoja, temelječega na naravnih, kulturnih ter turističnih potencialih štajerske prestolnice. Zvok skulpture nas nagovarja, da se za trenutek ustavimo in prisluhnemo vetru ter prebuja ekološko senzibilnost prebivalcev in obiskovalcev Maribora.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Zvočna skulptura Krila Maribora je zasnovana kot dvodelna vetrna harfa iz nerjavečega jekla, ki ob primernem vetru v okolico oddaja nežen in edinstven zvok. Enkratnost zvoka vetrnih harf predstavljajo eterične in nepredvidljive harmonične spremembe, katerih sproščujoče in meditativne učinke so poznali že stari Grki. Skulptura Krila Maribora meri v višino približno 3 metre, skupna širina obeh kril pa je približno 5 metrov.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Projekt bo izvedel Primož Oberžan  s sodelavci, ki se pod imenom Pneumaphone Windharps edini v tem delu Evrope ukvarjajo z zasnovami in izdelovanjem vrhunskih vetrnih harf. Skulptura za postavitev potrebuje le dva betonska temelja ter eventuelno še električni priključek za nočno osvetlitev skulpture.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Kot prvotno lokacijo za postavitev zvočne skulpture je predlagano območje mestnega parka. Pri določitvi lokacije za Krila Maribora je potrebno upoštevati vetrovne razmere, mirnost okolice ter možnost, da se obiskovalci udobno namestijo, se spočijejo in preživijo nekaj časa ob poslušanju vetrne harfe.

Komisija in predlagatelj sta te dogovorila, da bo lokacija projekta nabrežje reke Drave - v sklopu ureditve Dravskega nabrežja.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Mesto oz. njegovi prebivalci bi s krili Maribora dobili posebno točko s specifičnim estetskim doživetjem. Mestni park ali drug sšecifični prostor bo obogaten z novo vsebino, ki bo obiskovalcem pričarala umirjeno in meditativno doživetje ob poslušanju zvoka vetra. Krila Maribora bodo predstavljala tudi pomemben in ekskluziven košček mozaika kulturne in turistične ponudbe Maribora.


Vrednost projekta: 17300 €


Če želiš komentirati, se moraš vpisati ali registrirati.
    Nima definiranih mejnikov